WELKE KLACHT HEEFT U?

De fysiotherapeuten van Fysio Aalten hebben allen een beroepsinhoudelijke specialisatie zoals sportfysiotherapie, manuele therapie, kinderfysiotherapie of geriatrische fysiotherapie, of zijn hiervoor in opleiding. Daarnaast heeft iedere collega een bijzonder aandachtsgebied, zoals knieletsel, wervelkolomproblematiek of hardloopblessures. Wanneer wenselijk, behandelen de collegae samen één patiënt. We menen dat door deze filosofie de best mogelijke zorg wordt geleverd.

Hieronder ziet u een overzicht van de meest voorkomende klachten die wij in de praktijk zien. Twijfelt u welke collega het meest bekwaam is om uw klacht te behandelen? Neem dan contact op met onze baliemedewerkers, zij staan u graag te woord.

knieklachten
heupklachten
Enkel- of voetklachten
Rug-of nekklachten
Schouderklachten
Peesklachten
Liesklachten
Elleboogklachten
Hamstringklachten
Voorste kruisbandrevalidatie
Hardloopblessures

KNIEKLACHTEN

Knieklachten komen voor op alle leeftijden, zowel bij sporters als niet-sporters. Bij de jeugd zien we vaak groeischijf- of knieschijfklachten van de knie. Onze sportfysiotherapeuten hebben zich gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van traumatisch knieletsel, zoals een voorste kruisbandblessure. Peesklachten rondom de knie als gevolg van overbelasting zijn zeer goed te behandelen. Duidelijke instructie en/of trainingsadvies is hierbij essentieel.

Bij het ouder worden neemt de kans op slijtage van de knie helaas toe. Artrose van de knie is via gerichte oefentherapie en leefstijladvies heel goed te behandelen. Wanneer de orthopedisch chirurg overgaat tot een nieuwe knie- of heupgewricht (total hip of total knee), zijn de fysiotherapeuten van Fysio Aalten bij uitstek geschikt om zowel in het traject vóór als ná de operatie de best mogelijke zorg te leveren.

HEUPKLACHTEN

De meest bekende heupklachten zijn het gevolg van slijtage van het heupgewricht, oftewel coxartrose. Het komt het meest voor bij ouderen. Soms gaat de orthopedisch chirurg over tot het plaatsen van een prothese. Echter komt het soms ook voor bij de jeugd of jongeren, de doorbloeding van de heupkop is dan verminderd of zelfs gestopt.

Heupdysplasie bij kinderen worden vaak over het hoofd gezien. Onze kinderfysiotherapeuten zijn specifiek opgeleid dit fenomeen te herkennen. Spierklachten rondom de heup of een slijmbeursontsteking zijn goed te onderzoeken en te behandelen. Onze fysiotherapeuten kunnen u snel van de klachten afhelpen en de juiste adviezen en oefeningen geven voor het dagelijks leven en sport. De kans op een nieuwe heupblessure wordt dan geminimaliseerd.

ENKEL- OF VOETKLACHTEN

Bij de jeugd zien we regelmatig klachten aan de enkel, hak of voet. Vaak is de oorzaak dan groeipijn of overbelasting. De kinderfysiotherapeut kan door onderzoek en de juiste behandeling verlichting van de klacht geven, waardoor spelen of sporten weer mogelijk is. Daarnaast zien we patienten waarvan de enkel is omgezwikt, tijdens hardlopen of het klussen. Snelle diagnostiek is dan zeer belangrijk. Dan kan in kaart worden gebracht of aanvullend onderzoek wenselijk is. Het stabiliseren van het gewricht, verbeteren van de functie en duidelijk advies is essentieel voor een goede genezing van de enkel.

Bij de oudere geeft slijtage van het enkelgewricht een verminderde gewrichtsfunctie en afname in dagelijkse activiteiten. Door specifieke mobilisatie, oefentherapie of aanpassing zooltjes / schoeisel kunnen de klachten fors verminderen. Hielspoor is met name door shockwave therapie en aangepaste zooltjes zeer goed te behandelen.

RUG- OF NEKKLACHTEN

Rug- en nekklachten komen veel voor, zowel bij jong als oud. Soms zijn de spieren stijf of niet sterk genoeg, soms is een hernia of een geblokkeerde wervel de oorzaak. Onze manueel therapeut is bij uitstek geschikt een juiste diagnose te stellen en bijbehorend traject op te stellen.

Bij de minderjarige zal meestal de kinderfysiotherapeut leidend zijn in het proces. Waar nodig werken onze collegae samen voor de best mogelijke zorg van uw klacht. In de meeste gevallen zal gerichte houdingstherapie, specifieke krachttraining of beweegadvies de manuele behandelingen ondersteunen. Revalidatie na een operatie aan de rug? Zowel in het traject vóór als ná de operatie behandelen onze fysiotherapeuten u volgens de heersende richtlijnen.

SCHOUDERKLACHTEN

Schouderklachten bij de jeugd worden door de kinderfysiotherapeut gezien. Soms is het een lokaal probleem, soms als gevolg van een verkeerde houding of beweging. Een goede analyse van het probleem is daarom heel belangrijk. Sportgerelateerde schouderklachten, bijvoorbeeld pijn bij het werpen van een bal of een steek in een schouderspier bij krachttraining of fitness, zijn het domein van onze sportfysiotherapeut.

Analyse van de sport is een vast onderdeel van de behandeling. Mensen die tijdens het werk schouderklachten hebben, worden veelal door onze manueel therapeut gezien. Analyse van de werkhouding en advies voor aanpassing ervan worden zijn naast manuele technieken en oefentherapie een standaard onderdeel van de behandeling.

Bij oudere patiënten zijn verminderde mobiliteit en kracht van wervelkolom en schouders belangrijke oorzaken van schouderklachten. Onze fysiotherapeut met ouderenzorg als aandachtsgebied kan door gerichte behandelingen de schouderfunctie verbeteren, waardoor het dagelijks leven en sporten beter mogelijk is. Revalidatie na een operatie aan de schouder? Zowel in het traject vóór als ná de operatie behandelen onze fysiotherapeuten u volgens de heersende richtlijnen.

PEESKLACHTEN

Een pijnlijke achillespees, tenniselleboog of patellapees kan het dagelijkse leven of sporten flink belemmeren. In sommige gevallen dreigt het zelfs een langdurige of chronische blessure te worden. Goede diagnostiek bepaalt wat de oorzaak is van de klacht, in welke fase de peesblessure zit en wat de juiste behandelstrategie is.

Bij de jeugd is de behandeling anders dat bij de oudere hardloper. Shockwave therapie kan een belangrijke factor zijn in verbeteren van de genezingsvoorwaarden van de pees. Een specifieke opbouw van krachtoefeningen zijn zeer geschikt voor het versterken van de pees. Advies voor het dagelijks leven en sport zijn essentieel in de behandeling van peesklachten. Bij Fysio Aalten wordt in veel gevallen onderling samengewerkt tussen manueel-, sport- of kinderfysiotherapeut.

LIESKLACHTEN

Sportgerelateerde liesklachten komen veel voor en veel sporters accepteren deze klachten tijdens training en wedstrijd. Men denkt dat er niet veel aan te doen is. Echter is in de laatste jaren door veel wetenschappelijk onderzoek duidelijk geworden welke diagnostiek en behandelvormen goed werken en welke niet. Soms is de adduktor spier de veroorzaker, soms een scheur van het labrum of de vorm van heupkop of -kom.

De sportfysiotherapeut van Fysio Aalten heeft zich in de afgelopen 10 jaar deskundig gemaakt in sportgerelateerde liesklachten. Pijn in de bilregio, lage buik en voor in de heup? Goed onderzoek kan veel duidelijkheid geven. Soms zijn enkele manuele behandelingen of specifieke oefeningen voldoende. Trainingsadvies blijft essentieel in de aanpak van liesklachten. Nauw contact met medisch specialisten is aanwezig, wanneer blijkt dat aanvullend onderzoek wenselijk is.

ELLEBOOGKLACHTEN

De meeste elleboogklachten die wij in de praktijk zien, is de zogenaamde tenniselleboog. Goed onderzoek kan uitwijzen wat de oorzaak van de tenniselleboog is, is het de pees of toch het gewricht? Advies voor het voorkomen van overbelasting en opbouw van de elleboogfunctie zijn belangrijk in het herstelproces.

Soms kan Shockwave therapie veel verlichting geven. Wanneer de patient op de elleboog is gevallen of deze hard heeft gestoten, kan het gewricht of slijmbeurs zijn aangedaan. De manueel of sportfysiotherapeut kan door de juiste diagnostiek inschatten of aanvullend onderzoek wenselijk is.

HAMSTRINGKLACHTEN

Bij sporters komen hamstringklachten regelmatig voor. In de helft van de gevallen is binnen vijf weken sprake van een nieuwe hamstringblessure. De manueel- en sportfysiotherapeuten van Fysio Aalten zijn op de hoogte van de laatste wetenschappelijke inzichten in diagnostiek, behandeling en trainingsadvies van hamstringklachten. Kracht-, flexibiliteit- en snelheidstraining zijn hierin belangrijke elementen.

Nauwe samenwerking met de trainer of staf binnen een sportteam is heel belangrijk voor een goed herstel met minimale kans op een nieuwe blessure. Met bijna alle sportverenigingen in de regio is een dergelijke samenwerking aanwezig.

VOORSTE KRUISBANDREVALIDATIE

Traumatisch of acuut letsel van de knie kan grote gevolgen hebben voor de sporter en zijn omgeving. Soms betekent het zelfs het einde van de sportcarriere! Snelle en goede diagnostiek is essentieel wanneer een sporter door de knie gaat. Door de juiste vraagstelling en klinisch onderzoek kan snel worden bepaald of (snel) aanvullend onderzoek wenselijk is. Soms is een conservatief beleid voldoende. Niet elk probleem in de knie, bijvoorbeeld meniscus-, mediale band- of kruisbandletsel hoeft operatief te worden verholpen. Een gerichte opbouw voor verbetering van de kniefunctie kan ervoor zorgen dat de sporter weer op het oude niveau komt.

Het toepassen en interpreteren van de juiste testen spelen een belangrijke rol voor het maken van een volgende stap. In het geval van een operatief traject heeft de sportfysiotherapeut van Fysio Aalten nauw contact met de verschillende orthopedisch chirurgen in Nederland. De juiste keuzes maken ten aanzien van fysiotherapeutisch en medisch specialistische hulp is heel belangrijk voor het beloop van het herstel. De sportfysiotherapeuten van Fysio Aalten hebben meer dan duizend patiënten met acuut knieletsel onderzocht en na kruisbandreconstructie gerevalideerd. Niet voor niets komen sporters uit een straal van meer dan 30 km voor second opinion of revalidatie naar Fysio Aalten. Bij de jonge sporter werken de kinder- en sportfysiotherapeut nauw samen voor de best mogelijke zorg. Er is een actief beleid ten aanzien van het verbeteren van de kennis rondom de zorg van de knie. We staan bij FC Kruisband en The Kneeclub als één van de kruisbandspecialisten van Nederland vermeld.  

HARDLOOPBLESSURES

Hardloopblessures komen in veel variaties voor. Meestal zijn het overbelastingsblessures, die zich uiten in pijnlijke pezen of spieren in de heupen, benen of voeten.

Eenzijdig trainen, te intensief of een te snelle opbouw in bijvoorbeeld weekkilometers of hoogtemeters zijn veel voorkomende oorzaken. Wist je dat een oude blessure in de meeste gevallen de oorzaak is van een nieuwe blessure? Daarom is het belangrijk de juiste weg te kiezen voor de behandeling van de hardloopblessure.

Bij Fysio Aalten hebben de hardloopFysio’s zelf op hoog niveau gelopen en hebben dankzij jarenlange samenwerking met topatleten en -trainers heel veel inzicht gekregen in het optimaal belasten van de atleet of sporter. Gecombineerd met de Master of Science studie als sportfysiotherapeut en manueel therapeut een perfecte mix van kennis en kunde!

Niet alleen geblesseerde atleten die zich voorbereiden op een snelle 15km zien we in de praktijk, ook sprinters, tennissers, voetballers of hockeyers die vanwege een spierblessure niet kunnen sprinten of wenden / keren, komen veelvuldig voor behandeling naar de praktijk.

Na een zorgvuldige analyse van ontstaansgeschiedenis, provocerende factoren, trainings- en eventueel een loopanalyse, worden na het klinisch onderzoek de doelen bepaald. Wanneer uit krachttesten blijkt dat er grote verschillen zijn ten aanzien van referentie- / normwaarden, zal op basis van het type blessure en het sportniveau worden bepaald hoe en wanneer de sporter de normale training kan hervatten.

Wanneer het vermoeden bestaat dat de klachten met een aanpassing van de schoen of zool kunnen worden verminderd, adviseren we de sporters contact op te nemen met de sportpodotherapeut van voetencentrum Wender